tisdag 31 december 2013

På ny kula...

Större bild - Klicka på bilden!


...nu skiter vi i det gamla 2013 och hälsar snart det nya året 2014 välkommen!


Året sista skälvande timmar är vi inne i nu och både vråken och jag kikar uppåt himlen och undrar vad det nya året ska föra med sig...det blir ett spännande år OCH nervöst år inledningsvis...om 6-8 veckor ska frugan börja på ny kula...en höftledsoperation är inbokad som Prio 1...annars är det ju väntetid på hur länge som helst när det gäller sånt men läkaren tyckte hon var så ung samt så jag antar att de prioriterar yrkesverksamma, om det kan man ju tycka vad man vill...alla är ju lika mycket värda men för frugans del är det ju bra eftersom hon "vill ha sitt liv tillbaka" som hon uttrycker det...kan ju fan knappt gå hem från jobbet längre...det tar en kvart i vanliga fall, nu en halvtimme med stor möda och smärta...det har gått fort på slutet med att höftens sviktande funktion har förvärrats...jag skjutsar och ställer upp i görligaste mån så det ska bli skönt att hon får det där fixat och vem är nervösast...gissa?...jag med mitt stora ego är ju skitnervös REDAN i undran om det ska gå bra eller inte...men men...det där är ju rutin för höftledsverkstan såååå...man får hålla tumsarna...och hoppas på de bästa!
Fem dagar inlagd på sjukhus med op...sen konvalescens 6 veckor till 3 månader beroende på vilket arbete man har...

Annars...tjaaa...nya utmaningar inom det fotografiska och fågelvärlden står för dörren...mera kilon ska bort...hälsan är det ju lite si och så med men det rullar på...än så länge...vad mer...igår hände inte mycket vid kojan...ena dagen full rulle med båda kungarna nere och igår endast vråken ovan på bilderna på morgonen...hoppas bilderna fungerar (?) utan luminans...skitbilder men för mig är de bra...bryr mig inte så mycket om vad folk säger...ja, man får ju lite kommentarer hit och dit men jag vet vad jag kan och vad som är bra för mig och det är huvudsaken...tja det om det...hoppas det inte smäller alltför mycket ikväll...den ena katten Alex var lite orolig igår i det att det smällde ett antal gånger under kvällen...ett jävla skit med smällare...borde förbjudas i tätort. Gillar inte...!
Under kontrollerade former och utanför tätort på avskild plats kan det väl tillåtas men NU...nu smälls det ju hejvilt i stort sett vart som helst i stan...det är bara att titta ut genom fönstret...utanför oss är/blir det fullt hallaballo ikväll!

...det var väl vad jag hade på hjärtat för denna stunden...vi ses förhoppningsvis även nästa år...och med det vill jag önskar er alla bloggläsare ett riktigt...

GOTT NYTT ÅR!

söndag 29 december 2013

Kungsörn - Den ene och den andre...!

Större bild - Klicka på bilden!



Får jag presentera de två kungsörnarna vi har och har haft i ca 38 dagar nu...idag var bägge nere samtidigt och vilken dag det blev!
Vi testade också ett nytt koncept att flytta vedtraven närmare kojan för att få riktigt närgångna bilder, vilket inte skrämde någon av örnarna...de satt på stockarna och brydde sig inte ett smack om att våra kameror smattrade.
Avståndet är inte mer än ca 12 meter...fantastiskt att kunna ha dem så nära och studera dem mer ingående under flera timmar...den ene, märkta, var nere från ca 9-tiden fram till middan med ett avbrott för ett uppflyg i trädet men kom snart ner igen.
Nu blir det backup...sen the sofa...och imorrn på´t igen...längtar redan! :-)

lördag 28 december 2013

torsdag 26 december 2013

Kungsörn från idag...

Större bild - Klicka på bilden!



Glädjande nog är den ena omärkta kungsörnen kvar och visade upp sig i all sin prakt i fina poser idag...den andra har vi inte sett på ett tag nu.

tisdag 24 december 2013

Året...

...har varit ett bra fotoår med många fina upplevelser av den högre digniteten...en av de mest minnesvärda händelserna var ju den Vitnäbbade Islommen i Hedfjärdens vatten utanför E-tuna och Hållsta som i juni simmade omkring och käkade kräftor i parti och minut...och var där ett antal dagar så jag kunde göra flera besök och få de bilder jag ville ha...MEN...det finns en sak som slår den och det är Kungsörnarna vi haft nu under hösten...det slår faktiskt det mesta jag varit med om i mitt liv...helt fantastiskt att kunna sitta så nära dem och studera deras beteende och få så bra bilder på dem som vi fått...helt fantastiskt underbart och vad som ska slå detta vet jag inte men foto och naturen och fåglarnas väl och ve gör ju att man aldrig tröttnar...varje dag är ju en ny dag och man undrar alltid när man vaknar vad dagen har i beredskap och vad som ska fastna på sensorn...Ökenstenskvättan var ju en överraskning också...har varit kvar tills igår då den inte var återfunnen så kanske är dess liv all nu...det vete bara gudarna...men en mycket trevlig fågel och väldigt välvillig i poserandet för fotograferna!
Och sista tiden har den blivit matad med maggots som den gärna göttat sig åt och varit pigg och rask och sjungit till och med! Ska bli intressant å se om den blir rapporterad något mer. (?)

Vad som kommer att hända nästa år är inget jag siar om nu utan det får ge sig i vad som händer och fötter runt ikring en och vad som dyker upp samt om hälsan står en bi...


God Jul på er! :-)

Vitnäbbad Islom


Ökenstenskvätta
Kungsörn - (Den omärkta på bilden)

Måndagsbilder...

Större bild - Klicka på bilden!






söndag 22 december 2013

Fjärde advent...

Större bild - Klicka på bilden!


Dagen började tidigt i morse med att vi tände det fjärde ljuset och inmundigade kaffe med lussebulle...

...därefter en utflykt till Christineholm för att kolla om några strömstarar var hemma...och visst var de det!


Och eftermiddagen har ägnats åt diverse julbestyr...bl.a. har frugan pysslat lite med att göra kanderade äpplen vilket var första gången för henne men jag har ätit kanderade äpplen i barndomen och minnena kom över mig och jag minns när jag åt såna vid Rådhustorget - skyltsöndagen...där nuvarande stadshuset ligger. När en julmarknad var en riktig julmarknad och det var precis som jag mindes dem...hon är duktig min kära!

Ha en fortsatt trevlig advent!

Ses!

lördag 21 december 2013

God Jul och Gott Nytt År!

Större bild - Klicka på bilden!


Sparvhök

Större bild - Klicka på bilden!


500 - 3200 ISO - 1/1250 sek - EV 0.0...det blir ju bra ibland med så högt ISO när ljuset funkar...! Varför så högt ISO kanske ni frågar men men man är ju beredd på lite action och ibland finns ju inte tiden till att ändra inställningarna i kameran till inställningar som passar för just den rådande situationen som är för stunden...så...

fredag 20 december 2013

Sparvhök och havsörn idag...

Större bild - Klicka på bilden!

Sparvhök - Hane

Sparvhöken kom och satte sig till vänster om kojan och på staketstolpen...kameran riktad rakt fram...jag tittade ut genom fönstret och kollade så att den inte tittade åt mitt håll så jag kunde vrida kameran rätt...naturligtvis så var vinkeln så pass att jag inte kunder vrida den fullt ut utan att lossa hela paketet så jag fick in fågeln i fokus...två bilder blev det sen by by och som tur var också så råkade höken titta åt mitt håll precis innan jag knäppte av...bilden är i stort sett ocroppad...det går snabbt så det gäller att hänga med...var bara rena rama turen att jag råkade titta till åt det hållet just då...och den satt så fint på stolpen!

Sen kom havsörnen och satte sig bakom myrstacken och glodde i en kvart innan den fick för sig att dra iväg...jag fick en svit och fokus låg kvar trots alla träden som var i vägen!
En bra dag och vädret stod mig bi nästan hela dagen!
Nu blir det lugnt över helgen...







20 december 2013

söndag 15 december 2013

Pssssst...hänger´u mä hem och kollar mina etsningar...?

Större bild -Klicka på bilden!


Kungsörn - VII

Större bild - Klicka på bilden!







Tredje advent...

Större bild - Klicka på bilden!


...åsså var det tredje advent...och jag får önska er en fin och mysig adventsdag!

Oftast är de sams...

Större bild - Klicka på bilden!


...som här...men ibland så ryker de ihop så katthår och tofsar flyger ikring...i vardagsrummet när vi kommer hem efter att ha varit ute så kan det ligga fullt av tofsar på golvet...då har det varit slagsmål men inte så farligt som det verkar...det är bara Hugo Boss som ska visa Alex var skåpet ska stå...bossen är han som sitter främst på bilden.

Andra advent...glömde jag...

Större bild - Klicka på bilden!


...men bättre sent än aldrig...